...ryby plavou i na onom světě

Animace s QAVIMATOREM

05.01.2010 21:33

     O animování avatrů si leckdo myslí, že to je něco těžkého. Ale ono to zas tak moc není pravda. Jako jiné činnosti - je to o tom, že je třeba se tomu naučit. Jsou programy, které zvládají i animace složitější...třeba až do pohybu prstů na ruce. Jsou ale i programy jednoduché a nutno zdůraznit i zdarma. Třeba i zde, na těchto stránkách, již dříve zmiňovaný program Qavimator a jeho méně náročný předchůdce Avimator.

     Já se kdysi zařekl, že žádný návod na animování dělat nebudu, ale člověk musí umět měnit názory.

     V době vzniku skupiny "Nejsme jelita" jsem se rozhodl, že přidám trochu toho svého "do mlýna". Ale nedostává se mi času tolik, jak bych si přál. Proto jsem nakonec ustoupil z mých plánů a základní lekci jsem vytvořil jako off-line prezentaci. Třeba i tak někomu pomůže. V dalších případných vašich pokusech to bude už jen na vaší představivosti a trpělivosti.

     Uvědomuji si, že je jedna poměrně zajímavá a užitečná funkce Qavimatoru, o které se ani v prezentaci nezmiňuji. Je to možnost využití tzv. PROPS. Při animování si můžete do prostoru s animovaným panáčkem umístit některé základní objekty. Můžete si sestavit třeba jednoduchou lavici, abyste zkusili, jak by asi tak mohl avatar nakonec sedět. Můžete mu třeba do rukou vložit objekt imitující loutnu – to abyste mohli lépe animovat pohyb rukou při hře na ni.

     Nebuďte zklamáni ale z toho, že se vám animace nepodaří hned na poprvé. Nebuďte zklamáni ani z toho, že každá animace nedopadne přesně tak, jak jste ji vytvořili a jak při jejím off-line přehrání vypadala. On totiž každý avatar je jinak velký. Má jinak nastavenu velikost rukou...a dalších částí těla. Ostatně už jste si zvykli na to, že i tance z dílny profesionálů způsobí to, že některý z partnerů je vláčen vzduchem, nebo naopak botou oře taneční parket.

 

A tak tady máte k dispozici můj návod: 

View more presentations from Fanda Ryba.

Prezentace ke stažení:

ve formátu odp (OpenOffice prezentace)

ve formátu pps (MS Office prezentace)

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Fanda Ryba BwO