...ryby plavou i na onom světě

Povídání o Slunci - díl první

01.02.2011 09:17

Další série přednášek o astronomii připravených pro zvídavé avatary Educatikou bude věnována naší nejbližší hvězdě. Tou je samozřejmě Slunce. V prvním díle se Miloslav Paulino bude věnovat historii jeho zkoumání člověkem, jeho vzniku a vývoji. Samozřejmě se také dozvíte, jaká je předpokládaná budoucnost Slunce. A zda tedy má ještě vůbec cenu si plánovat dovolenou a kterým směrem bychom se měli v příštích letech na dovolenou vlastně vydat. I když Miloslav se asi bude v tomto směru věnovat spíše příštím generacím, než právě nám.

 

 

Pokud si dovedete něco představit pod pojmy sluneční jádro a sluneční atmosféra, tak možná už horší to bude s pojmy radiační a konvektivní zóna nebo magnetické dynamo. Pokud přijdete v sobotu dne 5. 2. 2011 ve 20.30 hodin na Educatiku, jistě se o těchto pojmech dozvíte více.

 

 

Neprozradím žádné velké tajemství, ale v dalším díle přednášek o Slunci, které se připravuje, se můžete těšit na povídání o proton-protonovém řetězci a o neutrinech. To vám vysvětlí nejspíše další přednášející Johnnie Martynov a pak se v dalším pokračování opět ujme slova Miloslava Paulino.
 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Fanda Ryba BwO